Претражи овај блог

Пратиоци

недеља, 28. децембар 2014.

Povrce sa suvim sljivama iz rerne

Potrebno-
1 praziluk,2 tikvice,2 paprike,2 paradajza,2 sargarepe,4 krompira,cela glavica belog luka,200g suvih sljiva bez kostice,morska so,maslinovo ulje,majcina dusica,persun.

U pouljenoj vatrostalnoj posudi ili plehu poredjati oprano i narezano povrce,dodati sljive svuda po malo,zacine,so,obilno pobacati sitno narezani beli luk i naliti sa 100ml vode.Peci u zagrejanoj rerni na 200stepeni dok voda ne ispari a povrce se lepo ne zapece .Sljive ce neutralisati beli luk i dati prelep slatkasti ukus i miris jelu koje mozete sluziti uz meso ili ribu.
Ja sam sluzila uz dinstanu govedinu,zilijen secenu i zacinjenu karijem.









Moze i uz ribu,npr filet soma,spremljen u foliji sa limunom i crnim lukom,persunom i morskom soli.

Novogodisnje lulice

Potrebno-
250g maslaca,1 jaje srednje velicine,180g prah secera,1 burbon vanila secer kesica,na vrh noza soli,oko 400g brasna,extrat maline.
Zamesiti ne lepljivo testo.Prepoloviti,u jedan deo dodati 10-tak kapi extrata maline da se dobije divan miris,ukus i boja a drugu polovinu ostaviti zutu.Ostaviti oba testa sto duze,oko 1h u frizideru.
Hladno ga izdeliti na loptice velicine manjeg oraha.Valjati rukama u valjak crvenu ,pa zutu.Zatim ih obmotati jedan oko drugog kao kanap i jos malo razvaljati da se lepo sjedine i lice sto vise na lulice-lizalice sa vasara.
U pleh oblozen papirom redjati ih i peci u zagrejanoj rerni na 180 oko 7-8 min,ne previse.Bitno je da se dobro ohlade u plehu,pa ih tek onda vaditi.Cuvati u metalnoj kutiji.

понедељак, 15. децембар 2014.

Strudla sa makom-makovnjaca


 
Potrebno-
Za testo-prvo staviti da se aktivira  kvasac 40g u 100ml toplog mleka, 2 kasike secera i 2 kasike brasna. 

Prosejati 600g mekog brasna, dodati aktivirani kvasac, 200ml mlakog mleka, 3 jaja, 100g otopljenog maslaca, malo soli i 100g secera. 
Zamesiti testo, prekriti, ostaviti na toplom da naraste. Zagrejati rernu na 180c.
Nadoslo testo premesiti. Podeliti na cetiri dela. Razvijati i filovati strudlice. 


Za fil-200g mlevenog maka,100ml vrelog mleka,5 kasika secera,1 vanilin secer
Za premazivanje-1 zumance
Za posipanje-malo prah secera,po zelji,ne mora

U posudi preko maka sipati vrelo mleko,promesati i ostaviti da se mak natopi.Pred samo filovanje dodati secer i vanilu u mak,dobro izmesati.Dobicete smesu gustine kao kremic za mazanje.Kada tako dodate secer,sprecicete njegovo topljenje i da fil postane redak i curi.
Ukljuciti rernu na 200c.
Rastanjiti na testo na 0,5cm i premazati filom.Ne ici do samih ivica da bi ste lepo umotali i da fil ne bi cureo tokom pecenja.Uviti strudle kao rolat.
Pleh obloziti papirom za pecenje,prebaciti strudle.Premazati zumancetom.Peci oko 25-30min zavisno od rerne.
Po zelji posuti prah secerom presecenja.









Seljacka proja

    • Potrebno-
    • 1 casa  psenicnog brasna tip 500 belog
    •  2 case kukuruznog belog brasna
    •  1 casa kisele vode
    •  1/2 case ulja
    •  1 jaje
    •  1  kasicica soli
    •  1/2  praska za pecivo 
    • Napomena-casa je casa od jogurta.
    • Sve sastojke dobro izmesati u kompaktnu redju smesu.Rernu zagrejati na 200 stepeni.Smesu sipati u podmazan pleh obima 33cm i peci dok ne porumeni i odvoji se od zidova pleha.
    • Miris i ukus su neprocenljiivi.Sluziti vrucu uz sarmu ili prokule,pasulj... 

    петак, 5. децембар 2014.

    Domaca testenina za supu

    Potrebno-
    5 domacih jaja srednje velicine,na vrh noza soli,oko 500g brasna,masinica za testeninu.

    U odgovarajucoj posudi sipati pola  brasna,so,dodavati jedno po jedno jaje a viljuskom ili nozem za mazanje energicno mesati testo .Sada ga prebaciti na radnu povrsinu.Polako dodavati ostatak brasna rukama oblikujuci jufku u tvrdo testo.Rastanjiti oklagijom,iseci manje  trake nozem za pizzu.Svaku traku provuci kroz masinicu,ako treba i dva puta da se dobro rastanji.
    Na sto staviti stoljnjak,posuti malo brasnom i redjati rastanjene trake da se prosuse.Posle 20min-30min svaku traku provuci kroz deo masinice koji sece rezanca.Na vecu krpu ili stoljnjak staviti rezanca da se dobro prosuse,pa ih spremiti u odgovarajuce kutije ili tegle do upotrebe .