Potrebno-1 veca rostfrajna cinija,alu folija,papir za pecenje,ostar noz,cetkica,parce savitljive zice,1kg brasna tip 500,2 jaja,1 mali kvasac,500ml mleka,1 kasika soli,100ml ulja,1 jaje za premazivanje korpice.
Zamesiti glatko testo i ostaviti da se udvostruci.Nadoslo testo razvaljati oklagijom na debljinu5mm.
Rernu zagrejati na 180 stepeni.
U veci cetvrtasti pleh staviti papir.Rostfrajnu ciniju obloziti folijom kao na slici i poloziti na sredinu pleha.Ona ce biti modla za izradu korpice.Izmeriti obim cinije,da bi znali kolike duzine vam trebaju trake i kasnije pletenica.Ostaviti malo parce testa za veci krug na dnu korpice.
Testo seci na trake,trudite se jednake debljine :).Ciniju malo namazati uljem,lakse ce stajati trake.Prvo redjati vertikalne trake.Ostaviti ih malo duze preko pleha jer ce na njih doci obod korpe.Odozgo staviti krug,dobro pritisnuti.U manju serpicu sipati vodu pa staviti odozgo da se dobro zalepi krug.Sada duze trake provlaciti horizontalno kroz svaku drugu vertikalnu trakicu.Na one krajeve vertikalnih staviti obod od tri trakice smotane u kiku.
Izmeriti jos jednom korpicu,pa saviti toliku zicu.Umotati folijom,pa obmotati malo debljom trakom od testa.Ostaviti pri kraju zice sa svake strane samo zicu sa folijom,bez testa.da se moze zabosti u korpicu kasnije.To ce biti rucka i nju posebno pecemo.
Korpicu premazemo zumancetom.Drsku belancetom.Po zelji mozete staviti lan,kim ili susam.
U zagrejanu rernu stavimo da se pece tek kad dobro naraste u plehu,da ne bi pukla.Skinemo serpicu kojom smo pritisnuli krug i pecemo dok ne porumeni.Tako isto i drsku.
Na dobro ohladjenu korpicu zabodemo drsku,napunimo dekoracijom za Vaskrs i preko poredjamo najlepsa sarena jaja.HRISTOS VASKRESE!
Нема коментара:
Постави коментар