Potrebno za cetiri kore:
Napomena - ako radite u kalupu 26cm okruglom, torta ce biti visoka 15cm. Ako zelite nizu tortu uzmite slobodno kalup 28-30cm po zelji
12 belanaca
4 zumanca
12 kasika secera
4 prstohvata praska za pecivo
12 kasika brasna
100g rendane cokolade za kuvanje menaz
Mututi u odgovarajucoj posudi, mikserom 3 belanca sa 3 kasike secera. Dodati 1 zumance. Zatim brasno i prstohvat praska za pecivo i na kraju umesati spatulom 25g rendane cokolade.U zagrejanoj rerni u kalupu oblozenom sa papirom za pecenje peci koru na 180c oko 7-8 min. Kore ce biti socne, rastresite i preukusne, lake za rad
Fil br 1:
600ml mleka
6 kasika secera
vanila ekstrat
8 zumanaca
2 pudinga od vanile
250g maslaca
120g mlevene plazme
Fil br 2:
400g malina
3 kasike secera
1 kasicica maslaca
200ml vode
1 puding vanila ili malina
Na pari u odgovarajucoj posudi staviti polovinu mleka da se zagreje. Za to vreme umutiti zumanca i secer te dodati u mleko. Mesati da se ne stvore grudvice. U drugu polovinu razmutiti 2 pudinga od vanile te dodati u fil, zajedno kuvati dok se dobro ne zgusne.
U hladan fil umiksati 250g omeksalog maslaca i na kraju dodati 120g mlevene plazme.
Fil br 2:
U posudi skuvati maline, secer, polovinu vode. U drugu polovinu razmutiti puding pa dodati smesi, kuvati dok ne postane gusto.
Vrucim filom premazati tri kore. Stvorice se zelatinasta prelepa masa. Ja nisam mazala do kraja, da ne bi fil cureo ili se pomesao sa krajnjom glazurom kojom sam zavrsila ovu tortu.
Fil br 3:
500g joker krem slaga
oko 400ml hladnog mleka
Umutiti slag uobicajeno i dobro rashladiti u frizideru.
Tortu slagati-kora sa malina filom-zuti fil-beli fil-kora sa malinama....
Tortu ukrasiti po zelji slagom, slatkom pavlakom ili ovako Svajcarskom puter kremom kao ja.
Svajcarska puter krema:
80g belanaca
170g secera
225g neslanog maslaca
boja po zelji
Potrebno jos-samostojeci mikser, dodatak za mikser u obliku slova k, termometar
Ako to nemate, potrebna je pomoc da neko muti bez prestanka dok dodajete puter i prstima odrediti temp na kojoj su jaja pasterizovana i bezbedna za upotrebu.
U posudi na pari, koja nikako ne dodiruje vodu, skuvati belanca i secer mesajuci lagano da se ne stvara pena, dok se pod prstima ne oseti secer.
Zatim vruca belanca premestiti odmah u posudu samostojeceg miksera i na najvecoj brzini mutiti tacno 7min.
Zatim proveriti okolo posudu da li se ohladila ako jeste polako dodavati kockicu po kockicu maslac sobne temp. Mutiti dokle god ne bude svilena ujednacena masa kao na slici. To ce trajati malo duze, bez brige samo. mutite rezultat ce biti fantasticna krema laka za rad. Po zelji obojiti.
Namazati stegnutu rashladjenu tortu prvim tanjim slojem da se pokupe mrvice i uklone rupe i nedostatci. Ohladiti bar sat vremena. Ponoviti postupak jos dva puta. Ukrasiti po zelji i dobro rashladiti tortu pre sluzenja.
Нема коментара:
Постави коментар