Претражи овај блог

Пратиоци

среда, 15. фебруар 2012.

Sarma








  • Napomena:na donjoj slici je mnogo veca kolicina sarme,za slavu
  •  Potrebno je:
  • 1 kg juneceg mlevenog mesa ili mesanog mlevenog mesa po zelji
  •  1 šoljica pirinca
  •  4 veće glavice crnog luka
  •  2 kom sargarepe
  • beli luk po zelji
  • 150g seckane na sitne kockice suve slanine
  •   lovorov list
  •   so, vegeta, biber,  aleva paprika
  •  3 veće glavice kiselog kupusa
  •   I jos treba:
  •   suvog mesa
  •   suve slanine
  •  1/2 kg domace svinjske masti
  •  Na masti dobro propržiti na tihoj vatri crni luk, iseckan na kockice, dok se skroz ne raspadne. Zatim dodati na najsitnije izrendanu šargarepu, i nastaviti sa dinstanjem,dodati beli luk. 
  •  Kad se sve lepo propržilo dodati mleveno meso, i dalje pržiti dok se i meso dobro ne preodinsta. Pred sam kraj dodati začine, dobro opran i oceđen pirinač i na kockice seckanu slaninu.
  •  U veću šerpu prvo po dnu poređati naopacke okrenut tanjir ili grancice vinove loze,oprane pa iskuvane ili stabla kukuruza ako to mozete da nadjete.Na njih poredjati  listove kiselog kupusa, staviti par lista lovora,poredjati suva rebra tj meso,pa zavijati sarmu i ređati je uspravno jednu do druge, da bi sva bila ravnomerno kuvana. 
  •  Vodite računa da ostavite par listova kupusa da odozgo prekrijete sarmu. Na kraju preko zavijene sarme opet staviti rebra ili slaninu, prekriti listovima kupusa i zaliti sa vodom da ogrezne. 
  •  Na  početku sarmu kuvati na najmanjoj vatri na ringli, dok ne provri, nakon desetak minuta zagrejati malo masti i alevu papriku, preliti  preko sarme, poklopiti i nastaviti sa kuvanjem oko 2-3h.
  • Ako imate dovoljno duboku serpu ne morate redjati uspravno vec horizontalno i u sredinu redjati suva rebra i slaninu,te prekriti liskama kupusa
  • Sluziti uz obicnu kukuruznu proju od belog brasna ili domaci hleb i naravno ljuti ren ,ko voli.

Нема коментара: