Potrebno za testo:
- 700 gr brašna
- 250 ml mleka
- 125 ml ulja
- 2 jaja
- 1 kockica kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- I jos treba-
- 100 gr rastopljenog margarina
- 1 žumance
- seme susama
- seme lana
- Zamesiti testo i ostaviti dobro da nadodje.Nadoslo testo podeliti na pola ,pa od jedne polovine odseci trecinu.Tu trecinu formirati u lopticu i ostaviti sa strane.Od ostala dva dela testa praviti po pet jufkica.Vece parce testa razvaljati u veci krug obima tepsije u kojoj ce te peci.Cetiri razvucene jufkice premazati otopljenim margarinom a petom poklopiti i saviti krajeve ispod da se dobije kao pogaca.
- Prebaciti u tepsiju koju ste dobro pouljili, i seci ostrim nozem kao na slici.Polako listati krake jednu koru preko druge kao na slici.
- U sredinu postaviti onu drugu polovinu testa sa kojom ste ponovili isti postupak,samo pazeci kako se sada ostrim nozem testo sece na 8 delova,da ti drugi kraci dodju u sredinu onih prvih,vidi sliku.
- Na kraju postaviti tucak,tj ono malo testo formirano u lopticu.Rernu zagrejati na 180 stepeni.
- Pogacu premazati umucenim zumancetom,posuti krake susamom,a tucak lanom,vidi sliku.Prvih 10min staviti foliju ili papir za pecenje preko pogace,onda skinuti.Pogaca je gotova kada dobije zlatnu boju.
Testo izmeriti,podeliti na 14 loptica
Istopiti 200g maslaca,pripremiti cetkicu za premazivanje.
Pet loptica razvuci tanko u krug velicine veceg tanjira.
Postaviti papir za pecenje na njega postaviti prvi krug,premazati maslacem,preklopiti i tako redom.Peti krug nemojte premazivati.
Vidi sliku.Iseci nozem na osam delova ali ne do same ivice kruga.Listati krake kako na slici.
Preneti u tepsiju.Zatim od osam kuglica razvuci testo kao na slici,zaseci nozem.Premazati maslacem i uvijati kao kiflice.Redjati na krake okolo,vidi sliku.U sredinu mozete postaviti ili preostalu kuglu ili napraviti cvet.Razvuci lopticu,casom izvaditi pet latica odostatkanapraviti tucak.Pogacu premazati zumancetom.Sacekati da naraste.Po zelji posuti semenkama,malo staviti maslaca po njoj i peci u zagrejanoj rerni dok ne porumeni.
Нема коментара:
Постави коментар