Potrebno
za 10-12 kora:
6jaja,280g secera,1 burbon vanila secer,6 kasika meda,2 kasike soda bikarbone,250g margarina,1kg brasna meko tip 400
za fil:
1,6kg kisele pavlake Kravica(dve kofice i jedna casa),400g prah secera
U odgovarajucoj posudi umutiti prvo belanca,dodati zumanca i secer kasiku po kasiku.Dobro umutiti.Tu masu staviti da se kuva na pari oko 20min uz povremeno mesanje.Temperatura treba da bude umerena i da se polako kuva.Zatim posle 20min dodati u masu,dok je jos na sporetu,kasiku po kasiku meda,sodu bikarbonu i na kocke izrezan margarin.Zbog sode bikarbone masa ce puno peniti,preporuka je da serpa bude sto dublja.To kada dodate,kuvajte jos 10min uz mesanje.
Tako skuvanu masu dobro ohladiti.U ohladjeno dodavati postepeno brasno,mesiti rukama dok se ne dobije testo kompaktno i koje se ne lepi za ruke.Vidi sliku.Ostaviti testo sat vremena u frizideru da odmori i stegne se,da bih vam bilo lakse da ga razvaljate u kore.
Za to vreme u odgovarajucoj posudi dobro izmesati kiselu pavlaku i prah secer za fil i to varjacom,ne mikserom,i to ostaviti u frizider da se hladi.
Ja sam izmerila testo i podelila na 11 delova,za 11kora.S tim sto se deset filuje a poslednja sluzi da se izmrvi i dekorise torta na kraju.
Izrezati papir za pecenje velicine kalupa i direktno na papiru razvaljati oklagijom svaku koru .Visak odrezati nozem i koristiti za druge kore ako je potrebno.Testo je fantasticno kao za medenjake,ako kora pukne dok je valjate samo prstima utapkajte deo i nasravite dalje.
Kore se peku po 3-4min max na 170c.Tako da je savet sve ih prvo pripremiti pa tek onda peci jer jako brzo se ispeku,ne mozete stici razvaljati sledecu pogotovo kada testo pocne da se greje i mozda malo lepi za oklagiju(dodati malo brasna).
Pecene kore budu tvrde,ali jednake i fenomenalno mirisu.Nista ne brinite,kada namazete fil,kore ce biti savrseno meke i socne dok se torta rashladi.
Filovati svaku koru sa 3 kasike fila.Pritisnuti svaku blago rukama da legnu dobro.Filovati okolo i zadnju odozgo, pa posuti izmrvljenom 11-om korom.
Ova moja je pravljena za rodjendan suprugu pcelaru,te sam je posebno ukrasila pcelicama od fondana i sacem od bele cokolade.Sace sam dobila tako sto sa
Нема коментара:
Постави коментар