Potrebno:
za biskvit koji se pece odjenom pa se
presece na dve kore
6jaja
180g secera
80g gustina
120g brasna
1/2 praska za pecivo
sok jednog limuna
kora jednog limuna
prstohvat soli
Vanil krema:
500ml mleka
120g secera
5zumanaca
40g gustina
2 vanilin secera
kora limuna veci parcici samo zuti deo
120g maslaca
150g prah secera
Beli fil:
250ml slatke pavlake
Vocni fil:
500g malina
200ml vode
200g secera
2 pudinga od vanile ili malina
1 zelatin
Za dekoraciju:
iskoristite slatku pavlaku
Mutiti belanca, u toku mucenja dodavati secer i vanilu. Dodati sok limuna, nastaviti mutiti. Dodati zumanca. Izmesati pa prosejati gustin, brasno i prasak za pecivo. Ugasiti mikser i rucno umesati suve sastojke. Dodati koru limuna. Smesaza biskvit treba da bude glatka, sjajna i da ne "padne".
Zagrejati rernu na 180c.Modlu za koru promera 26cm namazati sa uljem i ubrusom. Zatim staviti kasiku brasna, protresti po svim delovima kalupa. U tako spreman kalup polako uliti smesu. Peci 40-50 min na 160/180 zavisi od jacine rerne.
Biskvit ce biti rastresit, mek, socan i veoma lako cete preseci na pola.
Umutiti slatku pavlaku i ostaviti da se hladi.
Vocni fil-u hladnoj vodi razmutiti puding isecer. Staviti voce u serpu, preliti vodom sa pudingom i secerom, kuvati dok se ne ujednaci i pocne da se zgusnjava.
Pred kraj dodati zelatin koji ste predhodno rastopili sa4 kasike sscera i ostavili da nabubri.Izmesati da se zelatin rastopi i ostaviti sa strane.
Koru pecenu i ohladjenu preseci na pola.
Vanil krem- na pari staviti 400ml mleka da se zagreje u njega staviti koru limuna vecece parcice. U preostalo mleko razmutiti prosejan gustin da ne bude grudvica. Izvaditi koru limuna.
Umutiti zumanca sa secerom, vanilom. Dodati u vrelo mleko uz stalno mesanje, dodati gustin, skuvati fil. U ohladjen fil dodati izradjen maslac i 150g prah secera prosejanog.
Filovati-kora-vocni fil-zuti fil-beli fil-kora... zavrsiti slatkom pavlakom tj belim filom ili ukrasiti po zelji.
Napomena-moja torta je ukrasena slatkom pavlakom koju sam bojila u zeleno da bude trava, oko torte sam na slatku pavlaku lepila plazma keks i gore ukrasila detaljima koje sam ranije napravila od fondana. To je torta za mog muza sa aktuelnom temom sljiva i rakije. Zbog slabog osvetljenja, nazalost nemam lepse slike.
Docarana stvarna slika.... Nasa sljiva crvenjaca stara sorta koja se ne tretira. Stara iskrivljena stabla i zrele sljive popadale po travi, spremne za rakiju da se kupe. Trava koja toliko brzo raste da ne stize da se pokosi. Krtica koja je prevrnula zemlju na sve strane... sve to bas tako i izgleda kod nas u selu na Bukulji i od ove sljive pije se najlepsa rakija upravo, koju je muz napravio😉
Нема коментара:
Постави коментар