Torta je pravljena specijalno za moju bratanicu Visnju i njen cetvrti rodjendan. Tema je naravno bila balerina,🩰. Pored torte dobila je i popse koje sam ukrasila, kao i kutiju za popse na istu temu
Za vocnu kremu:
600g smrznutog sumskog voca
150g secera
90g gustina
8 kasika vode
50g maslaca
Za vanil kremu:
600ml mleka
5 kasika secera
2 pudinga od vanile
400ml slatke pavlake
Za biskvit:
6 jaja
prstohvat soli
300g secera
1 vanilin secer
280g brasna
1 prasak za pecivo
40g kakaa
120ml vrele vode
120ml ulja
Za ukrasavanje sam koristila 1kg belog fondana za oblaganje same torte i za srca. Baletanke sam napravila ranije od 250g gum paste koju sam farbala u roze,ostavila da se suse na stapicima da mi bude lakse posle samo na gotovu tortu da postavim. Uvukla sam satenske trake da bi bile elegantnije. Gotove sam premazala belim sedef sjajem za taj poseban sjaj satena.
Za sam nacin izrade baletanki, nasla sam skice na Pinterestu koje sam odstampala, isekla i pripremila za prenosenje na fondan.
U odgovarajucoj serpi staviti voce i secer, kuvati na laganoj vatri da pusti sok. Razmutiti gustin u vodi, dodati, mesati bez prestanka da se ne stvore grudvice. U mlako umesati maslac da dobije svilenkasti sjaj. Ostaviti da se prohladi. Pre filovanja torte, fil dobro izraditi mikserom.
Vanil kremu spremamo na pari uobicajeno, puding u mleku. U ohladjen dodajemo umucenu slatku pavlaku, kasiku po kasiku muteci mikserom. Ohladimo dobro fil pre filovanja torte.
Biskvit- pece se u dva kalupa, prvo podesimo kalup na 26cm,te ga oblozimo dobro, ako je bez dna kao moj prvo u alu foliju pa onda papir za pecenje.
Mutimo posebno belanca. Posebno umutimo penasto zumanca i secer. U zumanca dodajemo vodu, zatim ulje, prosejano brasno, prasak za pecivo, kakao. Sve umutiti dobro, spatulom dodavati i rucno mutiti belanca lagano da ne padnu. Smesu podeliti na dva dela i peci na 180c.Proveriti cackalicom da li su biskviti gotovi. Izvaditi iz kalupa, staviti jedan preko drugog da budu ravni.
Ohladjene biskvite prerezati na dva dela da dobijemo cetiri kore. Filovati kora-crveni fil-vanil krem-kora.
Poslednju koru i celu tortu, premazati Butter cremom ako na nju ide fondan, pre oblaganja torte fondanom, tortu rashladiti minimum sest sati.
Recept za Butter crem imate na blogu.
Нема коментара:
Постави коментар