Danas je bademovo mleko neuobicajeno u ishrani,ali u srednjem veku se cesto koristilo.Ukus bademovog mleka je blag,redje je nego sojino i kravlje mleko,ima finu aromu svezeg marcipana.
Na isti nacin kao i bademovo,moze se spremati i mleko od sirovih lesnika,sirovog semena suncokreta,ili sirovih indijskih oraha.
NACIN PRIPREME
Sirove bademe dobro operitei potopite u vodu da odstoje preko noci.Natapanje mozete cak i da preskocite,ali je mleko ukusnije ako pre mlevenja,bademi omeksaju u vodi.Takodje,natapanjem se podstice klijanje badema,tako se stvaraju enzimi korisni za nase zdravlje.
Vodu za natapanje prospite,a zatim dodajte tri puta vise sveze vode u odnosu na kolicinu badema,npr na 500g badema 1,5 l vode.
Bademe i vodu umutiti blenderom,polako dok ne dobijete gustu,mlecnobelu kasu.
Tokom blendiranja mozete dodati i neku prirodnu aromu,ili zasladjivac poput urme,stapica vanile,cimeta ili meda.
Tako pripremljeno mleko mozete koristiti odmah za pripremu vocnih frapea,dodatak kafi ili pahuljicama.Ali ako zelite PRAVO mleko,tako umucenu smesu morate da procedite.Preko guste cediljke stavite gazu ,procedite,dobro pritisnite sadrzaj kako bi iz njega izasla sva tecnost.
Mleko od badema mozete cuvati u frizideru do dva,tri dana.
Нема коментара:
Постави коментар