U susret sutrasnjem velikom prazniku Mladenci,koji slave mladi bracni parovi po Pravoslavnom kalendaru 22.03 u prvoj godini posle vencanja u crkvi,postavicu recept za slatke kolacice Mladencice.
Mladencice pravi mlada domacica,po verovanju,da bi njoj i njenom supruzniku u buducem zajednickom zivotu sve bilo slatko kao sto su ovi kolacici sa medom.Ovo je slika sa mojih mladenaca,22.03.2009.Ja sam ih pakovala u celofan,ukrasavala masnom i sluzila svakom gostu u tanjir.Nemam slike u fazi izrade kolacica jer tada nisam imala blog,pa nisam ni slikala☺.
Mladencici:
Od ove smese treba da vam ispadne tacno 40 kolacica.
Mladencice pravi mlada domacica,po verovanju,da bi njoj i njenom supruzniku u buducem zajednickom zivotu sve bilo slatko kao sto su ovi kolacici sa medom.Ovo je slika sa mojih mladenaca,22.03.2009.Ja sam ih pakovala u celofan,ukrasavala masnom i sluzila svakom gostu u tanjir.Nemam slike u fazi izrade kolacica jer tada nisam imala blog,pa nisam ni slikala☺.
Mladencici:
Od ove smese treba da vam ispadne tacno 40 kolacica.
Potrebno je:
- 600 gr mekog brašna
- 300 ml mlake vode
- 45 svežeg kvasca
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
- 3 kašike maslinovog ulja
- med za premazivanje
U
mlaku vodu staviti šećer, izmrviti kvasac i ostavi da kvasac nadođe. U
odgovarajuću posudu staviti maslinovo ulje, dodati nadošli kvasac, so i
sa brašnom zamesiti glatko testo. Posudu sa testom pokriti sa čistom
krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da testo nadođe. Na
pobrašnjenu radnu površinu izručiti nadošlo testo. Oklagijom razvudi
testo na 1 cm debljine, a zatim sa čašom ili nekom okruglom modlom
vaditi krugove. Veoma je važno voditi računa da ne ostane testa, već da
se svo testo potroši za 40 kolačića. Ako vam i ostane višak testa, svo
preostalo testo stavite u poslednji 40-i kolačić.Slagati na podmazan
pleh ili obložen papirom za pečenje. Pokriti sa krpom i ostaviti još 30
minuta da kolačići nadođu.Nadošle kolačiće premazati sa uljem. Staviti
da se peku u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20-25 minuta. Pečene
mladenčiće,dok su još vrući, premazati medom i ostaviti da se prohlade
pre služenja.
2 коментара:
odusevljavas me...nemam rjeci, svaka cast za sve vreme, zelju, kreativnost ma jedna je MOJA Ceca...
Bas mi je drago ako ti se dopada...ljubim te i cekam na degustaciji...
Постави коментар