Претражи овај блог

Читаоци

петак, 14. фебруар 2014.

Keks za zaljubljene


Potrebno-
  • 2 jaja
  •  60 g maslaca
  •  100 g secera
  •  200 g bele posne cokolade za kuvanje
  •   5 kasicica extrata od maline ili jagode
  •  200 g glatkog brasna
  •  1 kasicica praska za pecivo
  •  malo soli
  •   sitni kristal šećer i šećer u prahu (oko 100 g) za valjanje  

  1. Naseckajte čokoladu i otopite je na pari , pa ostavite da se malo prohladi.
    Prosejte brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo.
  2. Maslac sobne temperature umutite mikserom ili viljuskom sa šećerom i vanilom. Dodajte otopljenu čokoladu i izmiešajte toliko da dobijete jednoličnu smesu.
    Dodajte jedno po jedno jaje, ali ne mutite dugo, samo toliko da se sve poveže.Mesajte viljuskom ili varjacom!
  3. Dodajte brašno u smesu,extrat i dobro izmešajte da se dobije prelepa crvena boja. Pokrijte i ostavite u frizideru najmanje 3 sata .
  4. Uključite rernu na 180°C.
    Rukama uzmite testo i oblikujte dlanovima kuglice (ne kvasite ruke vodom, samo čvrsto vrtite između dlanova). Neka kuglice budu otprilike kao orah.
  5. Stavite kristal šećer u jednu posudu, a šećer u prahu u drugu. Svaku kuglicu prvo urolajte u kristal šećer, a zatim obilno prekrijte šećerom u prahu (ne otresajte višak). Sloj kristal šećera služi da spreči da se šećer u prahu previše navlaži od testa i na taj način će onaj crno CRVENO-BELI efekat na ispečenim keksicima biti izraženiji.
  6. Stavljajte kuglice malo vise razmaknute na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj rerni 8-10 minuta. Moraju biti još uvijek mekani kad ih izvadite. Nipošto ih nemojte prepeći jer će postati suvi.
    Prebacite ih na rešetku da se ohlade i onda uživajte sa voljenom osobom u divnim,mirisnim keksicima za zaljubljene ♥

Нема коментара: