Potrebno
2kg kupina,1200g secera,3 kesice vanil secera
Kupine prvo izmeriti i oprati.U dublju serpu redjati red kupina, pa red secera.Ostaviti par sati u frizideru poklopljeno,da kupine puste svoj sok.
Staviti na ringlu i kuvati uz povremeno mesanje.Nakon nekog vremena ce poceti da se pojavljuje pena po povrsini,blago je skidati kasikom,smanjiti temperaturu i kuvati jos oko pola sata.
Zatim smanjiti jos malo temperaturu i uz stalno mesanje dobro ukuvati dzem.Dzem je gotov kada varjaca drvena kojom mesate ostavlja trag na dnu serpe.Mozete i izvaditi malo na tacnu dzema da se ohladi i probati koja vam gustina odgovara.Pred sam kraj dodajte vanilu .Ukljucite rernu na 100c pa u nju stavite ciste,posusene tegle da se zagreju oko 20min.Zatim izvadite tegle da se vrlo malo prohlade i u tople tegle sipajte topao dzem.Ja ga nakon toga vratim ponovo u toplu iskljucenu rernu.Kada se potpuno ohlade zatvaram uvek celofan,gumica pa sterilisani poklopci.
Нема коментара:
Постави коментар