Претражи овај блог

Пратиоци

недеља, 10. јануар 2021.

Lesnik karamel torta

 

Pravimo cetiri kore po:

4 belanca

prstohvat soli

4 kasike secera

40g pecenih mlevenih lesnika

1/2 kasike kakaoa

1 kasicica praska za pecivo

1 kasika brasna

25ml ulja

Ukljuciti rernu na 180c.

Prvo umutiti belanca,prstohvat soli,dodati secer i mutiti dok se secer ne rastopi.Iskljuciti mikser i rucno umesati prosejano brasno,prasak za pecivo i kakao,zatim u mlazu ulje dodati.Dobro promesati,dodati lesnike.

U pleh promera 26cm,podmazan i oblozen papirom sipati smesu i peci kok se ne odvoji od ivica.

Tako ponoviti cetiri puta,ostaviti da se kore hlade.

Od 1l  mleka odvojiti 200ml u to staviti 300g karamel bombona(vidi sliku dole) i na tihoj vatri topiti.

Odvojiti jos 200ml mleka i u to razmutiti cetiri pudinga od karamele da nema grudvica.

Ostatak mleka staviti u serpu na pari.Ukljuciti na srednju temperaturu.

U drugoj posudi umutiti osam zumanaca sa 170g secera dok zumanca ne pobele i secer se rastopi.U mleko na pari dodati zumanca i dodati razmucen puding.Sve mesati zicom.Zatim dodati mleko sa rastopljenim karamelama i sve dobro mesati dok se dobro ne  skuva i ne zgusne.Bice dosta gusta smesa.

Skuvano skloniti sa vatre da bude mlako,te dodati 100g omeksalog  maslaca,umutiti mikserom.Ostaviti da se skroz ohladi,pokriveno prozirnom folijom da se ne stvori korica.


U posenoj posudi umutiti 150ml slatke paklake te spojiti sa filom.

Kore slagati i mazati filom svaku.Zavrsiti po zelji ili cokoladnom glazurom i pecenim lesnicima ili slatkom pavlakom kao ja.

Ova torta je pravljena za Bozic,te se na njoj nasao moj rucno radjeni ukras od fondana koji sam ranije napravila da se stegne.

Tortu dobro rashladiti pre sluzenja.




















Нема коментара: