Претражи овај блог

Пратиоци

петак, 14. јануар 2022.

Vasilica

 

Vasilica✝️

je tradicionalni obredni hleb-pogaca koja se mesi i jede na danasnji praznik 14.01 kada slavimo tri praznika

 Sv Vasilija

Mali Bozic

pravoslavnu Novu godinu

Veruje se da ona donosi zdravlje i napredak porodici.Pravi se po razlicitim receptima u raznim krajevima Srbije,kao slana sa sirom,lisnata,slatka sa medom ili klasicna pogaca.Meni najdrazi recept je ovakva ,te vam taj jednostavni recept i  prenosim.

 Potrebno:

oko 1 kg mekog  brasna

20g kvasca

1/2 kasicice secera

1 kasika soli

50ml ulja

500 ml tople vode+malo osvestane vode

*Slama od Bozica za ukrasavanje

U toplu vodu rastopiti kvasac,dodati secer ulje i jednu kasiku brasna.Ostaviti na toplom da kvasac proradi.Zamesiti testo,ostaviti da naraste.Zagrejati rernu na 200c.

Nadoslo testo premesiti,prebaciti u pleh oblozen papirom.Kada ponovo naraste,po obicaju ovaj hleb tj pogacu treba ukrasiti-sarati po njoj,slamom od Bozica, kojom ubadate u nadoslo testo u oblik krsta dok izgovarate molitvu za zdravlje i napredak vase porodice.

Peci u zagrejanoj rerni na 200c,dok ne porumeni.Gotovu mozete premazati medom.

  




 
Uz pogacu za dorucak,posluzite suvo meso,slaninu,cvarke,kajmak,ajvar, sir,kiseli kupus,tursiju ili ko sta voli u zimske dane.A ja sam se poigrala sa nasim  doruckom i napravila jelkice za supruga i mene, od kajmaka,slanine,suvih sljiva,tursije,bosiljka,ruzmarina,suvog mesa i rovitih jaja da nam  i dorucak bude svecan kao danasnji praznik.


Нема коментара: