Претражи овај блог

Пратиоци

понедељак, 23. октобар 2023.

Rodjendanska vocna torta

 


Potrebno za cetiri kore:

Napomena - ako radite u kalupu 26cm okruglom, torta ce biti visoka 15cm. Ako zelite nizu tortu uzmite slobodno kalup 28-30cm po zelji

12 belanaca

4 zumanca

12 kasika secera

4 prstohvata praska za pecivo

12 kasika brasna

100g rendane cokolade za kuvanje menaz

Mututi u odgovarajucoj posudi, mikserom 3 belanca sa 3 kasike secera. Dodati 1 zumance. Zatim brasno i prstohvat praska za pecivo i na kraju umesati spatulom 25g rendane cokolade.U zagrejanoj rerni u kalupu oblozenom sa papirom za pecenje peci koru na 180c oko 7-8 min. Kore ce biti socne, rastresite i preukusne, lake za rad

 Fil br 1:

600ml mleka

6 kasika secera

vanila ekstrat

8 zumanaca

2 pudinga od vanile

250g maslaca

120g mlevene plazme

Fil br 2:

400g malina

3 kasike secera

1 kasicica maslaca

200ml vode

1 puding vanila ili malina

 

Na pari u odgovarajucoj posudi staviti polovinu mleka da se zagreje. Za to vreme umutiti zumanca i secer te dodati u mleko. Mesati da se ne stvore grudvice. U drugu polovinu razmutiti 2 pudinga od vanile te dodati u fil, zajedno kuvati dok se dobro ne zgusne. 

U hladan fil umiksati 250g omeksalog maslaca i na kraju dodati 120g mlevene plazme. 

Fil br 2:

U posudi skuvati maline, secer, polovinu vode. U drugu polovinu razmutiti puding pa dodati smesi, kuvati dok ne postane gusto. 

Vrucim filom premazati tri kore. Stvorice se zelatinasta prelepa masa. Ja nisam mazala do kraja, da ne bi fil cureo ili se pomesao sa krajnjom glazurom kojom sam zavrsila ovu tortu. 

Fil br 3:

500g joker krem slaga

oko 400ml hladnog mleka

Umutiti slag uobicajeno i dobro rashladiti u frizideru. 

Tortu slagati-kora sa malina filom-zuti fil-beli fil-kora sa malinama.... 

Tortu ukrasiti po zelji slagom, slatkom pavlakom ili ovako Svajcarskom puter kremom kao ja. 

  






Svajcarska puter krema:

80g belanaca

170g secera

225g neslanog maslaca

boja po zelji

Potrebno jos-samostojeci mikser, dodatak za mikser u obliku slova k, termometar

Ako to nemate, potrebna je pomoc da neko muti bez prestanka dok dodajete puter i prstima odrediti temp na kojoj su jaja pasterizovana i bezbedna za upotrebu. 


U posudi na pari, koja nikako ne dodiruje vodu, skuvati belanca i secer mesajuci lagano da se ne stvara pena, dok se pod prstima ne oseti secer. 

Zatim vruca belanca premestiti odmah u posudu samostojeceg miksera i na najvecoj brzini mutiti tacno 7min.

Zatim proveriti okolo posudu da li se ohladila ako jeste polako dodavati kockicu po kockicu maslac sobne temp. Mutiti dokle god ne bude svilena ujednacena masa kao na slici. To ce trajati malo duze, bez brige samo. mutite rezultat ce biti fantasticna krema laka za rad. Po zelji obojiti. 

Namazati stegnutu rashladjenu tortu prvim tanjim slojem da se pokupe mrvice i uklone rupe i nedostatci. Ohladiti bar sat vremena. Ponoviti postupak jos dva puta. Ukrasiti po zelji i dobro rashladiti tortu pre sluzenja. 

   



   



 






Нема коментара: