Претражи овај блог

Читаоци

субота, 21. новембар 2015.

Bomba od cokolade



Potrebno-
Biskvit radimo tri puta po :
3jaja,6kasika secera,3 kasike ulja,3 kasike mleka,3 kasike kakaoa,3 kasike mekog brasna,pola praska za pecivo.Umutiti mikserom penasto jaja i secer dok ne pobele jaja,a ostale sastojke odvojiti, posebno mokre a posebno suve sastojke pa dodati jajima i  umutiti mikserom.Peci u zagrejanoj rerni koru na okruglom plehu pokrivenim papirom za pecenje,oko 10 min.Ne skidati papir do filovanja.Tako uraditi tri puta.
Fil:
400g menaz cokolade za kuvanje,200g cokolade po izboru ja sam stavila crnu cokoladu sa 70%  kakaoa i kandiranom koricom narandze,pola litra slatke pavlake,125 g maslaca ili margarina.
Sirup za prelivanje kora:
3dcl vode,7 kasika secera,1 dcl toplog mleka,1 kasika kakao.
Fil -izlomite svu cokoladnu na parcad,prelijte slatkom pavlakom i na tihoj vatri uz stalno mesanje otopiti da se sve lepo sjedini ali pavlaka ne sme da provri.Pred kraj dodati maslac u vruce i dobro izmesati da bude jednaka masa i ostaviti sa strane da se ohladi ali ne previse jer ce fil biti jako gust i tezak onda za filovanje.
Sirup  skuvati prvo secer i vodu oko 4 min, pa dodati kakao razmucen u toplom mleku i sve to kuvati oko 3 min da se dobije lep gusci sirup kao cokoladno mleko.Podeliti u tri posude na jednake delove i ostaviti malo da se prohladi.
Tortu filovati kora pa sirup po malo dodavan na koru kasikom dok se ne potrosi odvojena kolicina,pa fil trecina i tako redom.Mozete zavrsiti tortu nekom cokoladnom dekoracijom ili po zelji cokoladnim transferom a ja sam se ovaj put odlucila za Swisllion kuglice od cokolade sa zitaricama.Tortu dobro rashladiti pa sluziti.

Нема коментара: