Претражи овај блог

Пратиоци

субота, 30. октобар 2021.

Dinstane bukovace

 

Bukovace nam jedne od omiljenih poklona iz prirode.Veoma jednostavna priprema.Brza i laka a toliko ukusno jelo.

500g bukovaca ociscenih,samo kapice

1 veci prazuluk

1 manji crni ili crveni luk

2 paprike zelene ili crvene po zelji

3 cena belog luka

persun

so,biber,ruzmarin

maslinovo ulje

Prilog:

bareni krompir

Na tihoj vatri prodinstati luk,praziluk i paprike.Dodati pecurke,zaciniti po zelji.Dinstati dok ne omeksaju skroz i voda ispari.Pred kraj dodati ruzmarin po zelji i  persun.Sluziti uz bareni krompir kao prilog.

  



    

U prirodi bukovača raste u buketima ili grupama, po hladnom vremenu, na mrtvom drvetu, najčešće listopadnih vrsta. Radi se o gljivi asimetričnog oblika, glatkog šešira sa ekscentrično ili lateralno postavljeno drškom, koja ima svoje obožavaoce spremne da savladaju razne prepreke kako bi došli do ukusnog zalogaja. Gajene vrste su svakako najpopularnije i po zastupljenosti na tržištu su odmah iza šampinjona.

Lekovito dejstvo

Što se tiče nutritivnih svojstava, bukovača sadrži vitamine B1 i B2, minerale (posebno gvožđe), kao i antioksidante. Masnoće koje sadrži su uglavnom nezasićene i njihov nivo je nizak, a kvalitet proteina je skoro jednak onom koji poseduju proteini životinjskog porekla. U svom sastavu bukovača ima niz vitamina: B, D, C, K, proteine, mineral-jod, selen, natrijum, kalijum, cink, fosfor, gvožđe. Pored toga, sadrži i hlorofil koji ubrzava regeneraciju ćelija. Zbog ovih osobina bukovača pokazuje dejstvo u borbi protiv visokog pritiska, povišenog nivoa holesterola i infekcija i oslabljenog imuniteta






Нема коментара: