Potrebno za testo:
- 700 gr brašna
- 250 ml mleka
- 125 ml ulja
- 2 jaja
- 1 kockica kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- I jos treba-
- 100 gr rastopljenog margarina
- 1 žumance
- seme susama
- seme lana
- Zamesiti testo i ostaviti dobro da nadodje.Nadoslo testo podeliti na pola ,pa od jedne polovine odseci trecinu.Tu trecinu formirati u lopticu i ostaviti sa strane.Od ostala dva dela testa praviti po pet jufkica.Vece parce testa razvaljati u veci krug obima tepsije u kojoj ce te peci.Cetiri razvucene jufkice premazati otopljenim margarinom a petom poklopiti i saviti krajeve ispod da se dobije kao pogaca.
- Prebaciti u tepsiju koju ste dobro pouljili, i seci ostrim nozem kao na slici.Polako listati krake jednu koru preko druge kao na slici.
- U sredinu postaviti onu drugu polovinu testa sa kojom ste ponovili isti postupak,samo pazeci kako se sada ostrim nozem testo sece na 8 delova,da ti drugi kraci dodju u sredinu onih prvih,vidi sliku.
- Na kraju postaviti tucak,tj ono malo testo formirano u lopticu.Rernu zagrejati na 180 stepeni.
- Pogacu premazati umucenim zumancetom,posuti krake susamom,a tucak lanom,vidi sliku.Prvih 10min staviti foliju ili papir za pecenje preko pogace,onda skinuti.Pogaca je gotova kada dobije zlatnu boju.
Нема коментара:
Постави коментар