Претражи овај блог

Пратиоци

недеља, 7. март 2021.

Medena pita

 


Potrebno:

za  kore:


1casa secera(casa je od 200ml)

4 kasike mleka

2 kasike masti ili maslaca

3 kasike meda

1 kasika sode bikarbone

po zelji kasicicu zacina za medenjake

2 jaja 

500g brasna

Za fil:

500ml mleka

5 kasika griza

4  kasike secera

200 g maslaca

200 g secera u prahu

vanilin secer

U odgovarajucoj dubljoj serpi na tihoj vatri rastopiti secer i med,mesati.Dodati mleko,sjediniti.Zatim maslac ili mast sta ste odabraji.Topiti mesajuci.Zatim polako dodati kasiku soda bikarbone i mesati.To ce izazvati reakciju,peni ce dosta,zato smo uzeli dublju serpu.Mesati tako i topiti dok masa ne dobije iz svetlo bez boje -braon boju kao na slici.

Skinuti sa vatre.Kratko prohladiti.Dodati dva jajeta koja ste prethodno zicom kratko razmutili.Sve lepo sjediniti.Ohladiti.Zatim dodati brasno da se dobije lepo testo ne lepljivo.Kratko ostaviti u frizider na nekih 20min da bude lakse za rad a za to vreme pripremiti pleh i iseci tri pek papira na kojima ce te peci kore na prevrnutom plehu.

Zagrejati rernu na 180c.Smesu podeliti na tri dela.Za tri jednake kore dimenzije 30*35

Napomena:ja sam zelela da moja pita bude ovako visoka i kore deblje inace kore treba mnogo vise razvaljati nego sto sam ja to uradila ovaj put.Znaci vase ce biti mnogo tanje i mnogo vise cete imati parcadi.

Znaci razvaljati na pek papiru kore.Izmeriti lenjirom,poravnati sto vise da budu ravne kore.Postaviti na prevrnuti pleh.

Peci od prilike 7min ne vise,videcete kad kuca zamirise na med i kore postanu zlatno braon boje kao medenjaci,gotove su.

Za fil,skuvati na pari 400ml mleka sa secerom,u vrelo dodati ostalih 100ml mleka razmucenih za grizom,da ne budu grudvice.Dodati vanilu.Skuvati kao sto inace kuvamo griz.U mlako dodati maslac izradjen sa prah secerom.Dobro izmesati mikserom.Zatim ostaviti da se dobro ohladi.Smesu podeliti na tri jednaka dela.Filovati kore.Ostaviti preko noci da prenoci.Zatim seci na parcad po zelji.

Savrseno ce se preko noci natopiti kore i postati  meke i mirisne.Ako volite medenjake,obozavacete i ovu pitu











Нема коментара: