Претражи овај блог

Пратиоци

недеља, 4. март 2012.

Domaci hleb


  




Zamesiti glatko testo od:

1 kg belog brasna tip 500 meko,700ml mlake vode,1 svezeg kvasca,kasike soli i 2 kasike masti.Kvasac razmutiti u vodi i ostaviti da proradi.Pola brasna sipati u odgovarajucu posudu,napraviti rupu u sredini,sipati so i mast pa polako dodavati jednom rukom kvasac a drugom mesiti testo.Dodavati polako ostatak brasna,praveci srednje tvrdo testo.Znaci necete potrositi svih 1kg brasna,nego onoliko koliko je potrebno da se dobije takvo testo.
Testo ostaviti da dobro  naraste na toplom mestu u odgovarajucoj posudi.





Za to vreme dobro zagrejati rernu na 200 stepeni.Ako zelite okrugli hleb,formirati loptu.Ako zelite veknu onda,
testo razvuci oklagijom pa uviti u rolat,zaseci nozem,premazati malo uljem ili masti i pleh i hleb  i opet sacekati da naraste.Peci u rerni oko 1h.
 Od ove kolicine dobicete jedan veliki hleb kao na gornjoj slici.Kad pravim dva hleba samo umesto 700ml vode stavim 1l i potrosim skoro 2kg brasna i testo kad naraste delim na dva dela i pravim dva rolata kao na slikama dole.
Savet:da proverite da li je hleb pecen,kucnite malo koricu,ako vam se ucini da zvuci suplje-to je to,gotov je.

  



 




2 коментара:

Анониман је рекао...

koliko bi trebalo tijesto da tijesto odstoji

Ceca је рекао...

To cete sami videti,ne znam vremenski,uglavnom dok se testo ne udvostruci :).Ako je to na toplom mestu i kvasac je svez,bice brzo.Izvinite na kasnom odgovoru,nisam dugo bila na blogu.