U susret sutrasnjem velikom prazniku Mladenci,koji slave mladi bracni parovi po Pravoslavnom kalendaru 22.03 u prvoj godini posle vencanja u crkvi,postavicu recept za slatke kolacice Mladencice.
Mladencice pravi mlada domacica,po verovanju,da bi njoj i njenom supruzniku u buducem zajednickom zivotu sve bilo slatko kao sto su ovi kolacici sa medom.Ovo je slika sa mojih mladenaca,22.03.2009.Ja sam ih pakovala u celofan,ukrasavala masnom i sluzila svakom gostu u tanjir.Nemam slike u fazi izrade kolacica jer tada nisam imala blog,pa nisam ni slikala☺.
Mladencici:
Od ove smese treba da vam ispadne tacno 40 kolacica.
Mladencice pravi mlada domacica,po verovanju,da bi njoj i njenom supruzniku u buducem zajednickom zivotu sve bilo slatko kao sto su ovi kolacici sa medom.Ovo je slika sa mojih mladenaca,22.03.2009.Ja sam ih pakovala u celofan,ukrasavala masnom i sluzila svakom gostu u tanjir.Nemam slike u fazi izrade kolacica jer tada nisam imala blog,pa nisam ni slikala☺.
Mladencici:
Od ove smese treba da vam ispadne tacno 40 kolacica.
Potrebno je: 
- 600 gr mekog brašna
 - 300 ml mlake vode
 - 45 svežeg kvasca
 - 2 kašičice šećera
 - 1 kašičica soli
 - 3 kašike maslinovog ulja
 - med za premazivanje
 
U
 mlaku vodu staviti šećer, izmrviti kvasac i ostavi da kvasac nadođe. U 
odgovarajuću posudu staviti maslinovo ulje, dodati nadošli kvasac, so i 
sa brašnom zamesiti glatko testo. Posudu sa testom pokriti sa čistom 
krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da testo nadođe. Na 
pobrašnjenu radnu površinu izručiti nadošlo testo. Oklagijom razvudi 
testo na 1 cm debljine, a zatim sa čašom ili nekom okruglom modlom 
vaditi krugove. Veoma je važno voditi računa da ne ostane testa, već da 
se svo testo potroši za 40 kolačića. Ako vam i ostane višak testa, svo 
preostalo testo stavite u poslednji 40-i kolačić.Slagati na podmazan 
pleh ili obložen papirom za pečenje. Pokriti sa krpom i ostaviti još 30 
minuta da kolačići nadođu.Nadošle kolačiće premazati sa uljem. Staviti
 da se peku u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20-25 minuta. Pečene 
mladenčiće,dok su još vrući, premazati medom i ostaviti da se prohlade 
pre služenja.

2 коментара:
odusevljavas me...nemam rjeci, svaka cast za sve vreme, zelju, kreativnost ma jedna je MOJA Ceca...
Bas mi je drago ako ti se dopada...ljubim te i cekam na degustaciji...
Постави коментар