Претражи овај блог

Читаоци

уторак, 08. мај 2012.

Slavski kolac



Zamesiti srednje tvrdo testo sa 1 kvascem,1 kasikom soli,1 kasicicom secera,oko 700ml mlake vode i malo vode koje je svestenik osvestao za slavu i 1 kg brasna tip 500.

  • Ukrasi od slanog testa:
  •   Belo brasno 200 gr i  100g gustina
  •   Sol sitna 200 gr
  •   Voda 100 do 150 gr
  •   Ukrasi od obicnog testa:
  •   Brasno belo 500 gr
  •   1/4 L sirupa ( od 150 gr vode i 200 gr secera )
Ostaviti da testo naraste,ponovo premesiti pa premestiti u posudu u kojoj ce se peci.
U odgovarajucoj posudi podmazanoj uljem ili oblozenoj papirom za pecenje ostaviti da dobro naraste.
Rernu zagrejati na 180 stepeni.Dok cekate da kolac nadodje,napravite ukrase po zelji.Ja nekada pravim i mnogo sitnijih ukrasa,ali sada sam napravila jednostavniju varijantu i brzu.

Zamesiti glatko testo sa vodom,soli i branom bez kvasca.Rastanjiti oklagijom i praviti ukrase.Slavskim slovom izvaditi oblik.Odlomiti parce bosiljka sa njim izbockati kolac na sitne rupice-da ne bi pukao kad se pece,izgovarajuci molitvu.U sredinu kolaca zabosti parce bosiljka.Ukrase lepiti na kolac vodom i cetkicomJa uvek prvo napravim kiku i stavim je oko kolaca uz samu ivicu.Dok on polako nadolazi ona se sama spusti posle do sredine kolaca.Premazati kolac tamo gde nisu ukrasi zumancetom.

Kad je kolac dobro narastao staviti u rernu.Peci oko sat vremena.Pred kraj pecenja mozete ga izvaditi iz posude i staviti na zicu direktno u rerni ,smanjiti temperaturu i tako ostaviti 10-tak min.

Da bi ste bili sigurni da je dobro pecen unutra ako to ne znate sami da ocenite,izmerite ga.Od 1kg brasna,gotov kolac bi trebao da ima 1,2kg plus koliko ste stavili ukrasa od prilike 1,4kg najvise.
SRECNA SLAVA!


Нема коментара: