- 2 jaja
- 60 g maslaca
- 100 g secera
- 200 g tamne čokolade (55% ili više kakaa)
- 1 vanilin secer
- 200 g glatkog brasna
- 1 kasicica praska za pecivo
- malo soli
- sitni kristal šećer i šećer u prahu (oko 100 g) za valjanje
-
Naseckajte čokoladu i otopite je na pari , pa ostavite da se malo prohladi.
Prosejte brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo. -
Dodajte brašno u smesu i dobro izmešajte. Pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje 3 sata ili preko noći.
-
Uključite rernu na 180°C.
Rukama grabite testo i oblikujte dlanovima kuglice (ne kvasite ruke vodom, samo čvrsto vrtite između dlanova). Neka kuglice budu otprilike promera 1,5 cm, odnosno 10 g teške. -
Stavite kristal šećer u jednu posudu, a šećer u prahu u drugu. Svaku kuglicu prvo uvaljajte u kristal šećer, a zatim obilno prekrijte šećerom u prahu (ne otresajte višak). Sloj kristal šećera služi da spreči da se šećer u prahu previše navlaži od testa i na taj način će onaj crno beli efekat na ispečenim keksicima biti izraženiji.
- Stavljajte kuglice malo razmaknute na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj rerni 8-10 minuta. Moraju biti još uvijek mekani kad ih izvadite. Nipošto ih nemojte prepeći jer će postati suvi.
- Prebacite ih na rešetku da se ohlade i onda uživajte.
DRUGI NACIN ISTOG KEKSA/
jeftiniji i podjednako ukusan,vredi probati
1 šolja kakaa
1 1/2 šolja šećera
1/2 šolje ulja
4jaja
2 kašičice ekstrakta vanile
2 šolje brašna
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
šećer u prahu za valjanje,kristal secer za valjanje kuglica
Нема коментара:
Постави коментар