Претражи овај блог

Пратиоци

недеља, 16. децембар 2012.

Raspucani keksici












  •  2 jaja
  •  60 g maslaca
  •  100 g secera
  •  200 g tamne čokolade (55% ili više kakaa)
  •  1 vanilin secer
  •  200 g glatkog brasna
  •  1 kasicica praska za pecivo
  •  malo soli
  •   sitni kristal šećer i šećer u prahu (oko 100 g) za valjanje  

  1. Naseckajte čokoladu i otopite je na pari , pa ostavite da se malo prohladi.
    Prosejte brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo.
  2. Maslac sobne temperature umutite mikserom ili viljuskom sa šećerom i vanilom. Dodajte otopljenu čokoladu i izmiešajte toliko da dobijete jednoličnu smesu.
    Dodajte jedno po jedno jaje ali ne mutite dugo, samo toliko da se sve poveže (ja sam jaja umešala viljuskom ručno).
  3. Dodajte brašno u smesu i dobro izmešajte. Pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje 3 sata ili preko noći.
  4. Uključite rernu na 180°C.
    Rukama grabite testo i oblikujte dlanovima kuglice (ne kvasite ruke vodom, samo čvrsto vrtite između dlanova). Neka kuglice budu otprilike promera 1,5 cm, odnosno 10 g teške.
  5. Stavite kristal šećer u jednu posudu, a šećer u prahu u drugu. Svaku kuglicu prvo uvaljajte u kristal šećer, a zatim obilno prekrijte šećerom u prahu (ne otresajte višak). Sloj kristal šećera služi da spreči da se šećer u prahu previše navlaži od testa i na taj način će onaj crno beli efekat na ispečenim keksicima biti izraženiji.
  6. Stavljajte kuglice malo razmaknute na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj rerni 8-10 minuta. Moraju biti još uvijek mekani kad ih izvadite. Nipošto ih nemojte prepeći jer će postati suvi.
  7. Prebacite ih na rešetku da se ohlade i onda uživajte.

    DRUGI NACIN ISTOG KEKSA/
    jeftiniji i podjednako ukusan,vredi probati
     1 šolja kakaa
     1 1/2 šolja šećera
     1/2 šolje ulja
     4jaja
     2 kašičice ekstrakta vanile
     2 šolje brašna
     2 kašičice praška za pecivo
     1/2 kašičice soli

    šećer u prahu za valjanje,kristal secer za valjanje kuglica


          
                                                           







Нема коментара: