Претражи овај блог

Читаоци

петак, 13. септембар 2013.

Esterhazy torta


  •  Kore:
  •  12 kom belanaca
  •  260 gr secera
  •  300 gr oguljenih, pečenih i samlevenih lesnika 
  •  Fil:
  •   800ml mleka
  •  12 kom zumanaca
  •  3 kesice pudinga sa ukusom slatke pavlake
  •  220 gr prah secera
  •  250 gr putera
  •   aroma vanila
  •   glazura:
  •  100 gr bele cokolade
  •  4 kašike ulja-po dve za svaku cokoladu dok topite
  •  2 štangle crne cokolade
  • cackalica
  • 1 slag za ukrasavanje i malo seckanih lesnika za okolo 
  1. Dobro umutiti belanca, njima dodati šećer, pa mutiti dok se ne dobije čvrst sneg. U to lagano umešati lesnike.
  2. Od dobijene mase peći korice u tankim plehićima, kao za doboš tortu ili reformu, prečnika 26 cm. Od ove količine trebate dobiti 9 korica.
    Ukoliko nemate ove plehiće, korice možete ispeći i na pek papiru. Isecite papir na krug prečnika 26 cm, podmažite ga sa malo maslaca ili margarina, te na njemu pecite kore.
  3. Masu mutiti iz tri puta. Znači tri puta po: 4 belanceta, 85 gr šećera i 100 gr lesnika. Od te mase dobijete tri korice i tako tri puta. Znači ukupno 9 korica. 
  4. Fil:
    Od 800ml  mleka odvojte oko 250 ml hladnog mleka. U hladno mleko razmutite žumanca, puding i 100 gr prah šećera.
    Preostalo mleko staviti da provri. Kada provri dodati smesu od žumanaca i pudinga, te kuvati dok se masa ne zgusne.
  5. kada budete mutili žumanca i puding u mleko, vodite računa da vam se ne stvore grudvice. Zato prvo umutite penasto sama žumanca, dodajte malo mleka mešajući, pa malo pudinga, pa opet malo mleka, pa puding.
  6. Skuvan fil ostavite da se ohladi. Mešajte često da vam se ne napravi ona korica od gore dok se fil bude hladio, ili stavite prozirnu foliju preko dok se fil hladi.
  7. Penasto umutite puter i preostali prah šećer. Sjedinite sa ohlađenim filom. Dodajte aromu vanile u fil.
    Tortu filovati redom kora fil,i zavrsiti glazurom od bele cokolade a ukrasiti crnom cokoladom i slagom,a okolo posuti lesnicima.

Нема коментара: