Претражи овај блог

Пратиоци

понедељак, 9. јануар 2012.

Bozicna Cesnica






Potrebno:

250ml mleka,250ml vode,malo osvestane vode,1 mali  kvasac,75g otopljenog  putera,1 jaje,kasicica soli,kasicica secera i oko 1kg mekog brasna tip 400.
Prvo zagrejati mleko da bude mlako,sipati mlaku vodu.Rastopiti kvasac.Dodati kasicicu secera,otopljen puter i jaje i kasicicu brasna.Ostaviti da kvasac proradi.U odgovarajucu posudu sipati  brasno,polovinu kolicine,dodati so,izmesati.Zamesiti testo dodavajuci po malo brasna,da bude mekse ali  ne lepljivo testo.Prekriti i ostaviti da se udupla.


Za to vreme mozete napraviti ukrase ako to zelite.Ja sam cak i slova sekla.To testo za ukrase se pravi od 100g gustina,200g ostrog brasna i 150 ml vode,i sa  kasikom soli. Umesi se dobro testo, razvala i prave se oblici po zelji. Svaki simbol. koji stavite na pogacu ima znacenje. 
Krst-vera, Ptica-mir, Klasje-napredak... Lepe se pred kraj pecenja  na pogacu ili secernom vodicom ili vodom u kojoj je razmuceno brasno i ostanu tako beli.Po zelji mogu se ukrasi premazati cetkicom u zlatne ili srebrne(jestive boje) , mnogo lepo izgledaju

    

U testo za pogacu ubaciti novcic uvijen u parce folije,vrh badnjaka grancicu,zrno kukuruza i pasulja.Ostaviti da naraste,premesiti.Podeliti na dva dela ako zelite kao sa slike. Jedan deo ostaviti okrugli za sredinu. Drugi deo testa podeliti na dva dela, Razvaljati oba dela rukama kao valjak te ih  uplesti kao kanap. Saviti u krug oko okruglog testa. Prebaciti u pleh oblozen papirom za pecenje.Ukljuciti rernu da se zagreje.Zatim premazati zumancetom umucenim sa malo mleka, pa peci na 200 stepeni oko sat vremena.HRISTOS SE RODI!SRECAN BOZIC

     


   

   








     










Нема коментара: